Следвайте Гласове в ТелеграмНикола Лютов е назначен за зам.-кмет по правни

...
Следвайте Гласове в ТелеграмНикола Лютов е назначен за зам.-кмет по правни
Коментари Харесай

Васил Терзиев си назначи за зам.-кмет внука на главния прокурор от Възродителния процес, изпратил стотици български турци в Белене

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Никола Лютов е назначен за зам.-кмет по правни и административни въпроси в Столичната община. Той ще дава отговор за ръководството и структурирането на правните и административните процеси.

" Направлението за юридически и административен надзор заема основно място в процеса по построяването на доверие към общината. Работата на Следствен отдел към окръжна прокуратура би трябвало да дава отговор на високите публични упования за бистрота и заслужено ръководство на публичен запас. Визията ни за развиване на правната и административната активност има мощен антикорупционен фокус. Планираме да създадем ново звено, което да има една единствена цел - антикорупция.

Юридическите структури на Столичната община, със своя огромен екип и допир до голям брой сфери на правото, имат и голям капацитет да се трансфорат в място за обучаване и развиване на юридически гений и това ще бъде още един значим фокус на нашето ръководство. Желанието ни е Следствен отдел към окръжна прокуратура да притегля млади, енергични и способени адвокати, които обичат това, което вършат и желаят да се развиват кариерно ", разяснява Лютов.

Никола Лютов се дипломира като бакалавър по право в Лондон, специализира интернационално бизнес право в Атина и приключва магистратура по финансово право в Чикаго с фокус върху корпоративна и банкова неплатежоспособност и преструктуриране

Придобива юридически опит в международни водачи в промишлеността като KPMG, Deloitte и CMS Cameron McKenna. Работи като съветник на частна процедура в областта на финансовото право, несъстоятелността, преструктуриранията и ръководството на капиталови активи.

Никола Лютов е внук на основния прокурор на България по време на Възродителния развой Костадин Николов Лютов (1981-1986).

Сайтът desebg.com пише за Костадин Лютов, че е виновен за насилственото уединяване на над 500 мъже от турското малцинство, най-активни съперници на насилствената промяна на имената им през 1985 година Това е станало със заповед на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов, утвърдена основния прокурор по това време Костадин Лютов.

Тя съставлява строго секретна заповед от 9 април 1985 година и се отнася за изменение на предишни заповеди на министъра по отношение на използването на превантивната административна мярка „ наложително определяне на друго обитаемо място ”.

С документа се разпорежда работата, наблюдението и контрола на наложително изолираните в концлагера „ Белене ” лица да се прави от отдел „ Затвори ” на МВР-ДС.

От заповедта излиза наяве, че въпросните лица са изолирани на „ строго охраняваната територия на остров Белене ”.

В интервала 1985-1987 година в концлагера „ Белене ” по въпросната заповед са наложително изолирани без съд и присъда общо 517 турци.

Проф. Велко Вълканов написа за него „ Лютов участвува и в заговора против Я. Янков. Като основен прокурор той прояви грубост, която излизаше отвън мярката на справедливостта. Неприятно ми е да го кажа, само че истината въпреки всичко е такава: когато Лютов умря, доста от юристите не прикриваха насладата си. За да изразят отношението си към него, използваха думи, които не бих желал да пресъздавам. “

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР